فهرست مطالب
چکیده
کیتوزان و کاربرد آن در کشاورزی
در این مقاله به کیتوزان و کاربرد آن در کشاورزی میپردازیم .کیتوزان یک ماده زیست تخریب پذیر است که از پوسته سخت پوستانی مثل خرچنگ و میگو گرفته می شود و استفاده از آن به عنوان یک ماده غیر سمی ، قابل تجزیه و سازگار با محیط برای کاهش و بهبود اثرات تنش های مختلف از جمله تنش خشکی و شوری مورد توجه است .
در بسیاری از گیاهان استفاده از محرک های زیستی یکی از روشهای کاهش اثرات مضر تنش های غیر زیستی و افزایش عملکرد و کیفیت آنها می باشد. کیتوزان یک بیوپلیمر با کاربرد وسیع است و شواهدی وجود دارد که نشان میدهد خاصیت ضد قارچی دارد.
پیش تیمار بذرها با کیتوزان اثرات تنش شوری را در این گیاه با افزایش طول ساقه ، طول ریشه ، وزن خشک ساقه ، وزن خشک ریشه و میزان کلروفیل کاهش میدهد. کود بذرمال مایع زرگرین حاوی فسفر، روی، کیتوزان و آمینواسید میباشد که موجب افزایش درصد جوانهزنی بذر و افزایش سرعت جوانه زنی میشود و با گسترش ریشه ، باعث افزایش جذب آب و مواد غذایی ، کاهش اثرات مخرب تنش شوری و خشکی و بهبود رشد گیاه میگردد.
مقدمه
کیتین دومین پلیمر طبیعی فراوان بعد از سلولز است. کیتین که یکی از فراوانترین پلیساکاریدهای موجود در طبیعت میباشد ، زنجیره پلیمری از –N استیل گلوکزامین و با پروتئینها و ترکیبات آلی دیگر همراه است. این ماده ، ترکیب اصلی دیواره سلولی برخی از جانوران از جمله میگو ، خرچنگ ، حشرات ، پاتوژنهای گیاهی و میکروارگانیسمها را تشکیل میدهد.
نخستین بار در سال 1811 یک دانشمند فرانسوی به نام براکونوت (Braconnot) ،کیتین را از قارچ استخراج کرد. سپس روگت در سال 1859 ، کیتوزان را از فرآیند استیلزدایی بازی کیتین در حضور هیدروکسید پتاسیم بهدست آورد و در نهایت در سال 1950 ساختار آن به طور کامل مشخص شد (Khor, 2001).
کیتین کاربردهای متعدد صنعتی ، دارویی و کشاورزی از جمله در نخ جراحی ، مواد التیام استخوان ، پوشش زخمها ، تصفیه آب ، کروماتوگرافی ، افزودنیهای آرایشی ، عملیات نساجی برای فعالیتهای ضد میکروبی ، فیبرهای جدید برای منسوجات ، صفحات عکاسی ، فیلمهای زیست تخریب ، میکروکپسولهای ایمپلنت شده برای کنترل رهایش دارو و موارد دیگر دارد(Dash et al., 2011). منابع متفاوت تامین کیتین ، فرآیندها و شرایط عملیاتی ، موجب بهدست آمدن کیتینها و کیتوزانهایی با ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی متفاوت میشوند.
کیتوزان یک پلیساکارید گلوکوزامین مشتق شده از کیتین است و معمولا به کیتینی که 50 درصد گروههای استیل آن حذف شده باشد ، اطلاق میشود. کیتوزان که مشتق دی استیله شده کیتین است در کنار سایر ویژگیهای مفید بیوپلیمری ؛ زیست سازگار ، آنتیباکتریال و الکترولیت غیرمضر نسبت به محیط است. (Brzozowski & Stepnowsk, 2009).
ساختار کیتین و کیتوزان
سلولز و کیتین هر دو پلیساکاریدهایی هستند که نقش حفاظتی را به ترتیب برای گیاهان و جانوران ایفا میکنند بهطوریکه گیاهان ، سلولز را در دیواره سلولی و حشرات و سخت پوستان ، کیتین را در پوسته خود تولید میکنند.
ساختار کیتین و سلولز شباهت بسیار زیادی با یکدیگر دارند. در سلولز گروههای هیدورکسی در موقعیت کربن شماره 2 با گروههای استامید جایگزین و در مورد کیتوزان گروههای آمین جایگزین گروههای هیدروکسی در سلولز شدهاند. کیتوزان مشتقی از کیتین است.
تعداد گروههای استیل موجود روی زنجیره پلیمر ، تفاوت بین این دو پلیمر را مشخص میکند. پلیمری که 100 درصد گروههای آمین آن استیل دار شده باشد ؛ کیتین و پلیمری بدون گروههای آمیدی ؛ کیتوزان نام دارد.
بهطور قرار دادی وجود 50 درصد گروههای آمیدی به عنوان مرز بین کیتین و کیتوزان در نظر گرفته میشود یعنی پلیمر با درجه استیلزدایی کمتر از 50 درصد را کیتین و بیش از 50 درصد را کیتوزان مینامند (Muzzarelli, 1986).
خصوصیات کیتین و کیتوزان
بیشتر پلیساکاریدهای موجود در طبیعت از جمله سلولز ، دکسترین، پکتین ، آلجینیک اسید ، آگار ، آگاروز و کاراجینان به صورت خنثی و اسیدی هستند در حالیکه کیتین و کیتوزان به صورت بازی در طبیعت موجود است. وجود همین خصوصیت منحصر به فرد است که آنها را قادر میسازد تا به صورت شیمیایی با چربیها ، کلسترول ، پروتئینها ، DNA، RNA و یونهای فلزی ، پیوند تشکیل دهند.
کیتین به دلیل خاصیت چربی دوستی بالا در آب و بسیاری از حلالهای آلی نامحلول است و کیتوزان نیز در محلول اسیدهای رقیق در pH<6 ، قابل حل است. از مهمترین خصوصیات کیتین و کیتوزان میتوان به سازگاری زیستی بالا، زیست تخریبپذیری و غیرسمی بودن آنها اشاره کرد.
علاوه بر این موارد ، خصوصیات بیولوژیکی چون چسبندگی زیستی ، ضد سرطان ، ضد میکروب ، کاهش دهنده التهاب و درد ، آنتی اکسیدان ، منعقد کننده خون و کاهش دهنده کلسترول ، آنها را از دیگر پلیمرهای زیستی متمایز کرده است (Kumar et al., 2004). بیش از یک دهه است که آنها به عنوان یک ترکیب بی خطر در فرمولاسیون داروها استفاده میشود.
همچنین به دلیل خاصیت چسبندگی که دارد میتواند به عنوان ماده موثر در اتصال بافتهای سخت و نرم به هم بهکار رود.کنترل سرعت تخریبپذیری کیتین و کیتوزان بسته به کاربرد و نوع استفاده، اهمیت بسیار زیادی دارد. سرعت تخریبپذیری آنها با کاهش درجه استیلزدایی و کاهش طول زنجیره پلیمر ، افزایش مییابد.
در صورتیکه چسبندگی زیستی بیوپلیمرها با افزایش درجه استیلزدایی و افزایش طول زنجیره پلیمر ، زیاد میشود که دلیل آن را میتوان افزایش برهم کنش گروههای آمین کیتوزان با سلول دانست.
کاربرد کیتین و کیتوزان
حلالیت پایین کیتین ، مهمترین عامل محدود کننده مصرف این بیوپلیمر محسوب میشود. با وجود این محدودیت ، تاکنون کاربردهای زیادی از کیتین و مشتقاتش گزارش شده است از اینرو کیتوزان به دلیل وجود گروههای آمین آزاد در طول زنجیره پلیمر و توانایی تشکیل کیلیت و حلالیت خوب در اسیدهای ضعیف چون اسید استیک جایگاه مناسبی را بین پلیساکاریدها دارد. الیاف ساخته شده از کیتین و کیتوزان برای تهیه نخهای بخیه قابل جذب و همچنین تهیه پارچههایی جهت بهبود زخم بسیار موثر هستند (Rathke and Hodson, 1994).
کیتوزان به دلیل ماهیت پلیکاتیونی ، میتواند بهعنوان یک عامل لخته کننده عمل کند و همچنین میتواند به عنوان یک عامل کیلیت کننده ، یونهای فلزات سنگین را به دام بیندازد. از کیتوزان برای حذف رنگ از محلولهای آبی ، حذف مواد رادیواکتیوی در فاضلابهای حاوی اورانیوم و آبهای دارای استات جیوه ، جذب آرسنیک از آبهای آشامیدنی و همچنین کاربرد زیادی در دستگاههای دیالیز ، همودیالیز ، اسمز و اسمز معکوس استفاده می شود.
کیتوزان به دلیل شباهت ساختاری با سلولز میتواند به راحتی در کارخانههای کاغذسازی استفاده شود (Weltroswki et al., 1996; Crini and Badot, 2008; Schleuter et al., 2013; Jeon and Holl, 2003). کاغذهای تولیدی از کیتوزان دارای سطح صاف و مقاومت بالا در برابر رطوبت و برای چاپ و نقاشی بسیار مناسب هستند (Khwaldia et al., 2010). همچنین با بسیاری از ترکیبات مورد استفاده در مواد آرایشی سازگار است و بسیاری از اشعههای فرابنفش را جذب و یا اثر آنها را کاهش میدهد.
کیتوزان و مو از نظر بار الکتریکی مکمل یکدیگر هستند، بهطوریکه کیتوزان دارای بار مثبت و مو دارای بار منفی است و یک محلول شفاف کیتوزان به صورت یک پوشش انعطافپذیر روی پوست و مو قرار گرفته و باعث افزایش نرمی و لطافت آن میشود (Dutta et al., 2004).
به دلیل ویژگیهایی چون خواص ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی و نیز جلوگیری از تغییر طعم ، مزه و افزایش ماندگاری ، از کیتوزان بهعنوان یک افزودنی در فرآوردههای گوشتی و لبنی استفاده میشود (Kanatt et al., 2008). وجود گروههای آمین آزاد و همچنین گروههای هیدورکسی نوع اول و دوم باعث شده است که به عنوان یک ترکیب مفید برای جداسازی اسیدهای نوکلئوتیک در کروماتوگرافی استفاده شود (Lepri et al., 1977).
افزایش تقاضای مصرفکنندگان برای استفاده از محصولات تازه و عاری از ترکیبات شیمیایی (محصولات ارگانیک) و همچنین تمایل عمومی برای پیدا کردن یک روش جایگزین و کم هزینه جهت نگهداری محصولات کشاورزی و نیز کاهش عوامل بیماریزا در مدت کاشت و برداشت باعث شده است که از ترکیبات طبیعی ضد میکروبی استفاده شود از این رو کیتوزان به دلیل خاصیت ضدمیکروبی که در مقابل گستره وسیعی از باکتریها ، ویروسها و قارچها دارد ، قادر است بافت گیاه را در مقابل عوامل بیماریزا محافظت کند (Arriola et al., 2013).
این ماده برای پوشش دادن بذر ، برگ و میوه ، همچنین به عنوان کود ، کنترل آزادسازی ترکیبات شیمیایی سموم ، افزایش تولید گیاه ، تحریک ایمنی گیاه ، محافظت گیاهان در مقابل میکروارگانیسمها و تحریک جوانهزنی و رشد گیاه بهکار میرود (Pospieszny et al., 1991; Sukwattanasinitt et al., 2001).
کیتوزان در کشاورزی
در بسیاری از گیاهان استفاده از محرک های زیستی یکی از روشهای کاهش اثرات مضر تنشهای غیرزیستی و افزایش عملکرد و کیفیت آنها میباشد. چندین ماده با خاصیت الیسیتوری (Elicitor) از جمله کیتوزان شناسایی شده است که واکنش به تنش و مکانیسمهای دفاعی را تحریک میکند (Kowalski et al., 2006).
کیتوزان به عنوان یک منبع کربن ممکن است رشد میکروب های مفید در خاک را تحریک کند ، فرآیند تبدیل مواد آلی به معدنی را افزایش دهد و به سیستم ریشه گیاهان در جذب بیشتر مواد غذایی از خاک کمک کند ، بنابراین رشد گیاه را تحریک میکند (Cho et al., 2008).
امروزه استفاده از کیتوزان بهعنوان یک ماده غیرسمی ، قابل تجزیه و سازگار با محیط برای کاهش و بهبود اثرات تنشهای مختلف از جمله تنش خشکی و شوری مورد توجه است. Lianju و همکاران (2011) گزارش کردند که پیش تیمار بذرهای گندم با کیتوزان اثرات تنش شوری را در این گیاه با افزایش طول ساقه ، طول ریشه ، وزن خشک ساقه ، وزن خشک ریشه و میزان کلروفیل کاهش میدهد.
همچنین آنها دریافتند که کیتوزان سبب افزایش میزان پرولین و کاهش میزان مالوندیآلدئید گیاه میشود. همچنین گزارش شده است که پرایمینگ بذرهای برنج با کیتوزان سبب افزایش رشد ، محتوای پرولین و محتوای کربوهیدراتهای کل در شرایط تنش شوری میشود (Ruan and Xue, 2002). مالوندیآلدئید بهعنوان محصول نهایی اکسیداسیون اسیدهای چرب غیراشباع در غشاء سلولی تولید میشود.
تنش اکسیداتیو سبب افزایش در محتوای مالوندیآلدئید می شود (Weber et al., 2004). کاهش مالوندیآلدئید توسط کیتوزان احتمالا به این دلیل است که کیتوزان میتواند با کلاته کردن یونهای فلزی یا ترکیب شدن با لیپیدها ، اکسیداسیون لیپیدها را کاهش دهد (Xue et al., 2002).
تیمار بذرهای نخود با کیتوزان در سطوح مختلف تنش ، میزان پرولین و کربوهیدرات کل را افزایش داد (مهدوی و صفری، 1394). افزایش تجمع پرولین در حین تنش شوری میتواند به دلیل تحریک سنتز آن از اسید گلوتامیک ، کاهش انتقال آن از طریق آوند آبکشی و جلوگیری از اکسیداسیون آن در طول تنش باشد (Lutts et al., 1996). در شرایط تنش شوری ، پرولین به عنوان یک اسمولیت عمل می کند ، پتانسیل اسمزی سلول را کاهش می دهد و یونهای سمی را جذب میکند (Woodward and bennett, 2005).
در شرایط تنش تجمع کربوهیدراتها سبب محافظت سلولهای گیاه از تنش از طریق تنظیم اسمزی ، نگهداری تورژسانس و همچنین پایداری غشاها و پروتئینها میشود (Bohnert et al., 1995). کیتوزان ممکن است با افزایش میزان پرولین و کربوهیدرات محلول در برگهای نخود و در نتیجه تنظیم اسمزی سلول در کاهش اثرات زیانبار تنش شوری روی این گیاه موثر واقع شود (مهدوی و صفری، 1394).
تیمار برنج با کیتوزان قبل از تنش کم آبی ، خسارت تنش خشکی در این گیاه را کاهش داده است. این تاثیر به تولید متابولیتهای ثانویه توسط برنج که سبب بسته شدن روزنههای گیاه و کاهش تعرق میشوند نسبت داده شده است (Boonlertnirun et al., 2007). پوشش بذر با کیتوزان ممکن است جوانهزنی بذر را افزایش دهد و تحمل به شرایط تنش را در گیاهچههای برنج افزایش دهد.
غلظتهای بالای کیتوزان به علت پوشش چسبندهای که روی قسمت بیرونی بذر گیاهان ایجاد میکند ، ممکن است سبب جلوگیری از جذب آب توسط بذر شود (Ruan and Xue, 2002).
طبق نتایج بهدست آمده تنش کم آبی غلظت پروتئین را کاهش میدهد درحالیکه پیش تیمار بذرها با غلظتهای پایین کیتوزان (05/0 تا 5/0 درصد) سبب افزایش آن شد. تحت شرایط تنش شدید ، کاهش معنیدار پروتئین در گیاهچهها را میتوان هم به تخریب پروتئین و هم کاهش سنتز آن نسبت داد (Jiang and Ren, 2004).
وقتی گیاهچه ها در معرض تنش بالا و غلظتهای پایین کیتوزان قرار میگیرند غلظتهای پروتئین در آنها افزایش مییابد. در شرایط تنش آب ، اکسیژن فعال در گیاهان تجمع مییابد در این شرایط یک سیستم دفاعی در گیاهان ایجاد میشود که توسط آنزیمهای محافظت کننده درونی تسریع میشود که بهخوبی از صدمات اکسیژن فعال جلوگیری میکند و بنابراین به فعالیت عادی گیاه کمک میکنند (Wang et al., 2002).
زمانیکه گیاهان در معرض تنش کم آبی قرار میگیرند لازم است که تمام سیستمهای دفاعی برای مقابله با صدمات اکسیژن فعال ، فعالیت خود را شروع کنند. در بسیاری از گیاهان مشخص شده که تنش خشکی فعالیت آنزیمهای کاتالاز ، پراکسیداز و سوپر اکسیداز را تحت تاثیر قرار میدهد (Jiang and Ren, 2004). در گیاهچههای گلرنگ آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز نقش کلیدی در محافظت گیاهچه ها در برابر تنش کم آبی دارند.
پیش تیمار بذرها با غلظتهای 05/0 تا 4/0 درصد کیتوزان سبب افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز شد (مهدوی و همکاران، 1392). کیتوزان میتواند رادیکالهای آزاد OH و O2 را خنثی کند و خاصیت حفاظت کننده از DNA را دارد. مکانیسم خنثی کنندگی رادیکالهای آزاد کیتوزان ممکن است به ساختار خاص آن مربوط باشد که متشکل از تعداد زیادی گروه آمین و هیدروکسیل قابل دسترس است که با رادیکالهای آزاد ، واکنش نشان میدهد (Xie et al., 2001).
کیتوزان یک بیوپلیمر با کاربرد وسیع است و شواهدی وجود دارد که نشان میدهد کیتوزان خاصیت ضد قارچی دارد. خاصیت ضد میکروبی کیتوزان ناشی از گروههای آمینی با بار مثبت آن است ، این گروهها با غشاء سلولی میکروارگانیسمها که دارای بار منفی است واکنش نشان می دهد و منجر به مهار سنتز mRNA و پروتئین ، ایجاد برهم کنش با DNA و RNA و همچنین ناهنجاریهایی در میسیلیوم قارچ (تورم و کاهش اندازه هیف) میشود.
همچنین کیتوزان سبب کلاته شدن فلزات و سایر ترکیبات مغذی ضروری می شود و درنتیجه از رشد قارچ ممانعت میکند (Long et al., 2014). کیتوزان میتواند جوانهزنی هاگ قارچهای P. expansum و B. cinerea را کاملا مهار کند و باعث آسیب دیدن غشای پلاسمایی در هر دو بیمارگر شود (Liu et al., 2007).
نتیجه گیری
با توجه به رشد جمعیت و کمبود غذا در دنیا ، بررسی تمام راهکارهای افزایش تولید و استفاده بهینه از محصولات کشاورزی به ویژه غلات از موضوعات مهم و قابل توجه است . از میان عوامل مهمی که در تولید غلات نقش دارد کیفیت زراعی بذرها یا تودههای بذری از اهمیت ویژهای در عملکرد مطلوب برخوردار است.
در سالهای اخیر ضرورت مطالعه در ریزوسفر به منظور بهبود تغذیه و رشد گیاه و نیز کنترل عوامل تنشزا در محیط زیست ریشه ، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. تحقیقات علمی در خصوص اثرات مفید مواد محرک رشد در بهبود خصوصیات مرتبط با جوانهزنی و حفظ قدرت نامیه بذر در مدت انبارداری به منظور ارتقای بنیه بذر و تسریع در استقرار گیاهچه میتواند بر ضرورت و اهمیت این امر بیش از پیش بیفزاید.
آماده سازی بذر با ترکیبات محرک رشد به علت تغییرات متابولیکی و بیوشیمیایی و افزایش فعالیت پروتئینها ، کربوهیدراتها و آنزیمها منجر به جوانهزنی سریع و افزایش ظهور گیاهچه و با افزایش متابولیسم سلولها نسبت به آب و مواد غذایی سبب تحریک ریشهزایی میشود.
پوشش بذر با ترکیبات حاوی کیتوزان موجب افزایش محتوای پرولین و کربوهیدرات کل ، کاهش میزان مالوندیآلدئید و در نتیجه باعث افزایش جوانهزنی بذر و افزایش تحمل به تنشهای شوری و خشکی میشود. کود بذرمال مایع زرگرین حاوی فسفر، روی ، کیتوزان و آمینواسید است که موجب افزایش درصد جوانهزنی بذر و بالا رفتن سرعت جوانهزنی میشود و با گسترش ریشه باعث افزایش جذب آب و مواد غذایی ، کاهش اثرات مخرب تنش شوری و خشکی و بهبود رشد گیاه می شود.
گردآورندگان :
1-علی نژادرنجبر 2-آرش ارشادی 3- مهدی جعفری اصل 4-مهدی امینی
- مهدوی، بتول، صفری، حسین، اثر کیتوزان بر رشد و برخی ویژگیهای فیزیولوژیک نخود در شرایط تنش شوری، فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد 4، شماره 12، 1394
- مهدوی، بتول، مدرس ثانوی، سید علی محمد، آقا علیخانی، مجید، شریفی، مظفر، اثر غلظتهای مختلف کیتوزان بر جوانهزنی بذر و آنزیمهای آنتی اکسیدانت گلرنگ در شرایط تنش کم آبی، مجله پژوهشهای گیاهی، جلد 26، 1392
- Dash, M.; Chiellini, F.; Ottenbrite, R.M.; Chiellini, ; Progress in Polymer Science, 36, 981-1014, 2011.
- Brzozowski, K.; Stepnowsk, P.; Int. J. Biolog. Macromol, 2009, 45, 56-60
- Muzzarelli, R.A.A., Jeuniaux, C., Gooday, G.W. Chitin in nature and technology. New York: Plenum, p. 385. 1986
- Kumar, M.N.V.R., Muzarelli, R.A.A., Muzarelli, C., Sashiwa, H., Domb, A.J. Chitosan chemistry and pharmaceutical perspectives. Chemical Reviews, 2004, 104(12): 6017-6084.
- Rathke, T.D., Hodson, S.M. Review of chitin and chitosan as fibre and film formers, J.M.S. Rev. Macromolecular Chemistry and Physics, C-34: 375, 1994
- Weltrowski, M., Martel, B., Morcellent, M. Chitosan N-benzyl sulfonate derivatives as sorbents for removal of metal ions in an acidic medium. Journal of Applied Polymer Science, 1996, 59(4): 647- 654.
- Crini, G., Badot , P.M. Application of chitosan, a natural aminopolysaccharide, for dye removal from aqueous solutions by adsorption processes using batch studies: A review of recent literature. Progress in Polymer Science, 2008, 33(4): 399-447.
- Schleuter, D., Günther, A., Paasch, S., Ehrlich, H., Kljajić, Z., Hanke, T., Bernhard, G., Brunner, E. Chitin-based renewable materials from marine sponges for uranium adsorption. Carbohydrate Polymers, 2013, 92(1): 712-718.
- Jeon, C., Holl, W.H. Chemical modification of chitosan and equilibrium study for mercury ion removal. Water Research, 2003, 37(19): 4770-4780.
- Khwaldia, K., Arab-Tehrany, E., Desobry, S. Biopolymer coatings on paper packaging materials, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2010, 9(1): 82-91.
- Dutta, P,K., Dutta, J., Tripathi, V.S. Chitin and chitosan: Chimistry, Properties and applications. Journal of Scientific & Industrial Research, 2004, 63(1): 20-31.
- Kanatt, S.R., Chander, R., Sharma, A. Chitosan and mint mixture: A new preservative for meat and meat products. Food Chemistry, 2008, 107(2): 845-852.
- Lepri, L., Desideri, P.G., Muzzarelli, R.A.A. Chromatographic behaviour of nucleic acid constituents and of phenols on chitosan thin layers. Journal of Chromatography A. 1977, 139(2): 337- 342.
- Arriola, O.C., Rocha, M.O.C., Hernandez, A.B., Brauer, J.M.E., Jatomea, M.P. Controlled release matrices and micro/nanoparticles of chitosan with antimicrobial potential: development of new strategies for microbial control in agriculture. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2013, 93(7): 1525–1536.
- Pospieszny, H., Chirkov S., Atabekov, J. Induction of antiviral resistance in plants by chitosan, Plant Science, 1991, 79: 63–68.
- Sukwattanasinitt, M., Klaikherd, A., Skulnee, K., Aiba, S. Chitosan as a releasing device for 2,4-D herbicide, in: Uragami, T., Kurita, K., Fukamizo T. (Eds.), Chitin and Chitosan, Chitin and Chitosan in Life Science, Yamaguchi, pp. 142–143, 2001
- Khor, E. Chitin: fulfilling a biomaterials promise. Amsterdam: Elsevier Science. P. 10, 2001
- Kowalski, B., Jimenez Terry, F., Herrera, L. and Agramonte Peñalver, D. Application of soluble chitosan in vitro and in the greenhouse to increase yield and seed quality of potato minitubers. Potato Research 49: 167-176, 2006
- Cho, M. H., No, H. K. and Prinyawiwatkul, W. Chitosan treatments affect growth and selected quality of sunflower sprouts. Journal of Food Science, 2008, 73: 570-577
- Lianju, M., Yueying, L., Cuimei, Y., Yan, W., Xuemei, L., Na, L., Qiang, C. and Ning, B. Alleviation of exogenous oligochitosan on wheat seedlings growth under salt stress. Protoplasma 249: 393-399, 2011
- Ruan, S. L. and Xue, Q. Z. Effects of chitosan coating on seed germination and salt-tolerance of seedlings in hybrid rice (Oryza sativa ). Acta Agronomica Sinica, 2002, 28: 803-808.
- Xue, Y. S., Wen Qing, Z., Wei, X. and Qing, W. Effect of chitosan as seed coating on seed germination and seedling growth and several physiological and biochemical indexes in rapeseed. Plant Physiology Communications, 2002, 38: 225-227
- Weber, H., Chetelat, A., Reymond, P. and Farmer, E. E. Selective and powerful stress gene expression in Arabidopsis in response to malondialdehyde. Plant Journal, 2004, 37: 877-888.
- Lutts, S. J., Kint, M. and Bouharmont, J. Effect of various salts and mannitol on ion and proline accumulation in relation to osmotic adjustment in rice callus cultures. Journal of Plant Physiology, 1996 149: 186-195.
- Woodward, A. J. and Bennett, I. J. The effect of salt stress and abscisic acid on proline production, chlorophyll content and growth of in vitro propagated shoots of Eucalyptus camaldulensis. Plant Cell, Tissue and Organ Culture, 2005, 82: 189–200.
- Bohnert, K. H., Nelson, D. E. and Jensen, R. G. Adaptations to environment stresses. Plant Cell, 1995, 7: 1099-1111.
- Boonlertnirun, S., Sarobol, E.D., Meechoui, S., Sooksathan I., Drought recovery and grain yield potential of rice after chitosan application. Kasetsart Journal. (Nature Science.) 41: 1-6, 2007
- Wang, J., Li D.Q., Gu L.S. The response to water stress of the antioxidant system in maize seedling roots with different drought resistance. Acta Botanica Boreali-Occidentalia Sinica, 2002, 22: 285-290
- Jiang, H.F., Ren X.P. The effect on SOD activity and protein content in groundnut leaves by drought stress. Acra Agromomica Sinra, 2004, 30: 169-174
- Xie, W.M., Xu, P.X., Liu, Q. Antioxidant activity of water-soluble chitosan derivatives. Bioorganic and Medicinal Chemistry Letters, 2001, 11: 1699-1701.
- Long LT, Tien NTT, Trang NH, Ha TTT, Hieu NM, Study on antifungal ability of water soluble chitosan against green mould infection in harvested oranges. Journal of Agriculture Science, 2014, 6:205-213.
- Liu J, Tian SP, Meng XH, Xu, Y, Effect of chitosan on control of postharvest diseases and physiological responses of tomamo fruit, Postharvest Biological Technology, 2007, 44:300-306.